Pankreas Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Pankreas Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pankreas Biyopsisi

Pankreas biyopsisi, genellikle pankreas tümörlerinden örnek alınarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Günümüzde pankreas biyopsileri çoğunlukla iğne biyopsisi şeklinde yapılmaktadır. Biyopsi işlemi, bir görüntüleme yöntemi eşliğinde gerçekleştirilir. Bu görüntüleme yöntemleri ultrason veya bilgisayarlı tomografi olabilir. Çoğunlukla ultrason kullanılır, ancak bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi de tercih edilebilir.

Pankreas Biyopsisi Neden Yapılmaktadır?

Pankreas biyopsisi, pankreasta var olan tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu belirlemek amacıyla yapılır. Ayrıca, bu biyopsi ile pankreas tümörünün tipi belirlenir ve tedavi planlaması yapılabilir.

Pankreas Biyopsisi Ağrılı Bir Uygulama mıdır?

Diğer biyopsi işlemlerinde olduğu gibi, pankreas biyopsisinde de iğne işlemi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu nedenle işlem genellikle ağrısızdır. Ancak bazı hastalar biyopsi işlemi sırasında korku, heyecan veya endişe yaşayabilirler. Bu durumda hastalara damar yoluyla ağrı kesici veya sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar narkoz (genel anestezi) değildir, analjezik ve sedatif etkili ilaçlardır. İşlem kısa sürdüğünden genel anesteziye gerek yoktur, ancak bazı hastalar için genel anestezi olmadan uyutma gerekebilir.

Pankreas Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Pankreas biyopsisi öncesinde gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra biyopsi yapılacak bölge ultrason veya bilgisayarlı tomografi ile yeniden incelenir. Biyopsi iğnesinin gireceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Biyopsi iğnesi ile direkt pankreasa veya pankreasta bulunan bir kitleye girilir ve biyopsi alınır. İşlem genellikle 5 dakikadan kısa sürer.

Pankreas biyopsisi ince veya kalın iğne ile yapılabilir. Çoğu merkezde kalın iğne kullanılarak doku alınır. Bu yöntemle, tümörün veya hastalığın tipi ve kesin adı belirlenebilir.

İğne biyopsileri için bazen özel ikili iğne uygulaması da kullanılabilir. Bu yöntemde tek bir iğne ile girilir, ancak bu iğnenin içinden farklı bir iğne ile biyopsi için doku alınır. Bu sistem, tek bir iğne girişi ile birden fazla biyopsi alınmasını sağlar ve biyopsinin yetersiz olması durumunu önler.

Biyopsi işleminden sonra kanama olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kanama yoksa hasta evine gönderilir.

Pankreas Biyopsisinden Sonraki Süreç Nasıldır?

Pankreas biyopsisi yaptırmış olan hastalar, geç dönemde oluşabilecek herhangi bir kanama riski açısından takip edilmelidir. Bu nedenle biyopsi işlemi sonrasında 2-4 saat arasında hastanede gözlem altında tutulurlar. Gözlem sonrasında bir kez daha kan alınarak veya ultrason görüntülemesi ile değerlendirme yapılır. Eğer kanama yoksa hasta taburcu edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Pankreas Kanseri Yaşam Süresi

Pankreas Kanseri Yaşam Süresi

Haber Bülteni

Güncel

Pankreas Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Pankreas Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Pankreas Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Pankreas Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Güncel

Pankreas Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Kisti Belirtileri ve Tedavisi