Pankreas Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Pankreas Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Bezi İltihabı

Pankreas bezi iltihabı, insülin ve glukagon hormonlarını salgılamakla görevli olan pankreas bezinin iç kısmındaki keselerinin işlevini kaybetmesine neden olan bir durumdur. Bu iltihaplanma iki türde görülür: kronik ve akut.

Akut ve Kronik Pankreas Bezi İltihabı Nedenleri

Akut pankreas bezi iltihabının oluşma sebepleri arasında safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar, safra taşı ve sürekli alkol kullanımı yer almaktadır. Bunun dışında kan içindeki lipid seviyesinin yüksek olması, pankreasın yapısında anormallikler, travmatik yaralanmalar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ile bazı ilaçlar da iltihabın oluşmasına yol açabilir. Bu rahatsızlık uzun süreli olursa kronik pankreas bezi iltihabı ortaya çıkar ve pankreas dokusunda sürekli yaralanmalar meydana gelir. Kronik iltihaplanmada sindirim sistemi ve insülin dengesi de etkilenir. Akut ve kronik pankreas bezi iltihabı nedenleri genellikle aynıdır, ancak kronik iltihaplanma hiperlipidemi rahatsızlığından kaynaklanan pankreas kanalının tıkanması nedeniyle ortaya çıkar.

Pankreas Bezi İltihabı Belirtileri

Pankreas bezi iltihabı genellikle ağrılarla kendini belli eder. Karnın üst kısmında oluşan ani ve zamanla artan ağrılar görülür. Diğer belirtiler arasında ateş, bulantı, kusma, nabızda hızlanma, terleme, karında şişme, hıçkırık, hazımsızlık, gaz, yorgunluk, deride döküntü, baş ağrısı, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, sindirim sorunu, düşük kan basıncı, kilo kaybı ve dışkının kötü kokulu ve yağlı olması yer alır.

Pankreas Bezi İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman doktor tarafından hastanın fiziksel muayenesi ve röntgen testleri uygulanır. Bunların ardından dışkı ve kan testi yapılır. Hastanın kan basıncı ve kalp atışları kontrol edilir. Kan şekeri düzeyi ve kan sayımı yapılarak kontrol edilir. Kronik pankreas bezi iltihabından şüpheleniliyorsa, serum amilaz, tripsinojen ve lipaz düzeylerine bakılır. Ultrason ve endoskopik görüntüleme testleri de uygulanabilir.

Pankreas Bezi İltihabı Tedavisi

Hastalığın teşhisi sonrasında seviyesi belirlenir ve buna göre tedavi uygulanır. Pankreas bezi iltihabı hastanın bütün vücudunu etkileyebileceği için acil müdahale gerektirir. İltihapla gelişen sindirim sorunlarını gidermek için enzimlerin yeniden çalışır duruma getirilmesi amaçlanır. İlk müdahale ile pankreas iltihabı kontrol altına alınır. Hastaya sıvı takviyesi yapılarak kaybettiği sıvı yeniden kazandırılır. Hasta bu süre zarfında sıvı gıdalar ile beslenir. İltihaptan dolayı gelişen karın ağrısı için analjezik verilir. Pankreas bezi iltihabı kontrol altına alındıktan sonra hasta yumuşak ve sıvı gıdalar ile beslenir, vitamin takviyesi uygulanır. Hastanın rahatsızlığı tam olarak iyileşmeden kesinlikle katı gıdalar verilmez. Hastanın pankreas bezi iltihabı tamamen kontrol altına alındıktan sonra belirtiler üzerinde tedaviye başlanır. Bu rahatsızlığın nedeni safra kesesi ve kanalı ile ilgili ise problemler giderilir. Safra kesesi taşından dolayı ise hastaya cerrahi müdahale ile tedavi uygulanır. Pankreas bezi iltihabının sebebi dokunun bozulmasından kaynaklanıyorsa, cerrahi müdahale ile hasar gören doku alınır ve tedavi edilir. İltihabın nedeni sürekli alkol tüketimi ise alkol bağımlılığını kaldırmak için rehabilitasyon programı uygulanarak tedavi edilir.

Pankreas Bezi İltihabı Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kahve, tütün, alkol, makarna, beyaz ekmek ve şekerden uzak durulmalı
  • Yaban mersini, kiraz ve domates gibi antioksidan besinler tüketilmeli
  • Günde 6 bardak su içilmeli
  • Yeşil çay tüketilmeli
  • Kırmızı et, kızartma ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı
  • Omega-3 kapsülü, somon balığı ve balık tüketilmeli
  • A, B, C, D, E vitaminleri, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve çinko içeren vitamin takviyeleri kullanılmalıdır. Bu tarz önlemler ile pankreas bezi iltihabının tekrarlamasının önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rızkullah

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Pankreas bezi iltihabı yaşayan biri olarak, karının üst kısmındaki ani ve artan ağrıları deneyimledikten sonra bu durumun pankreas bezi iltihabı olup olmadığından şüphelenmeli miyim? İlave olarak, bu belirtilerle karşılaştığımda hemen bir uzmana başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rızkullah, pankreas bezi iltihabı (pankreatit) belirtileri genellikle karının üst kısmında ani ve şiddetli ağrılarla kendini gösterir. Bu tür belirtiler yaşadığınızda, pankreatitten şüphelenmek mantıklı olabilir. Ancak, benzer belirtiler ba޼ka ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu nedenle, belirtileriniz devam ederse veya şiddetlenirse, hemen bir uzmana başvurmanız önemlidir. Sağlığınızı riske atmamak için profesyonel bir görüş almak her zaman en doğru yaklaşımdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pankreas Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Pankreas İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Pankreas İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Pankreas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

4 Evre Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

4 Evre Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Pankreas Nerede Pankreas Vücudun Neresindedir

Pankreas Nerede Pankreas Vücudun Neresindedir

Güncel

pankreasa iyi gelen besinler

pankreasa iyi gelen besinler