Pankreas Taşı Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Pankreas Taşı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Taşı

Pankreasta oluşan taşların en büyük nedeni, safra kesesinde meydana gelen taşlardır. Bu safra kesesi taşları, zaman içerisinde pankreas kanalına gelerek bir rahatsızlık oluşturur. Pankreas taşları genellikle kronik pankreatitle birlikte bulunur. Ancak, pankreas kanal taşlarından mı kaynaklandığı yoksa kronik pankreatit sonucunda mı taş oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Pankreatik sfinkterotomi ve balonla taşların çıkarılması yöntemi, pankreas kanalında bulunan taşların çıkarılmasında güvenle ve başarıyla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Tekrarlayan karın ağrıları ile hastaneye başvuran ve pankreas kanalında taşlar tespit edilen hastaların yaş ortalaması otuzdur.

Pankreas Taşı ve İltihaplanma

Pankreas kanalında taş bulunması, iltihaplanma belirtileriyle kendini gösteren bir hastalıktır. Bu durum, taşın kanalda oluşmasından veya safra taşlarının kanala geçmesinden dolayı oluşan tıkanıklık nedeniyle meydana gelir. Pankreas, karının arkasında, ince bağırsağın hemen altında yer alan düz ve geniş bir bezdir. Bu organın ana işlevi, vücuttaki yağ ve karbonhidratların sindirimi için gerekli enzimlerin sağlanmasıdır. Ayrıca, sindirim sistemi için gereken hormonların, yani glikoz ve insülin hormonlarının üretilmesini sağlar.

Pankreas İltihaplanmasının Türleri

Pankreasta bulunan iltihapların iki türü vardır: akut ve kronik pankreatit. Akut pankreatit, safra kesesinde oluşan taşların pankreas kanalına gelmesiyle meydana gelir. Safra kesesinde oluşan taşlar, pankreas kanalına ilerler ve burayı tıkar. Bu tıkanıklık, kanaldan geçecek enzimler ve hormonların geçişine izin vermez, bu da pankreasta iltihaplanmaya yol açar. Safra kesesi ve pankreas birbirine bağlı iki organ olduğundan, özellikle aşırı alkol kullanımı olan kişilerde safra taşı oluşumu gözlemlenir. Bu taşlar pankreas kanalına ilerleyerek kanal tıkanmalarına ve iltihaplanmalara neden olabilir.

Pankreas Taşı Kaynaklı İltihaplanmanın Belirtileri

  • Kusma
  • Bulantı
  • Hızlı nabız
  • Kurutma
  • Deri döküntüsü
  • Böbrek yetmezliği
  • Düşük kan basıncı
  • Yüksek ateş
  • Hıçkırık
  • Hazımsızlık
  • Terleme
  • Yorgunluk
  • Gaz
  • Kalp yetmezliği

Pankreas Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

Pankreas taşlarından kaynaklı hastalığın teşhisi için doktor, özellikle hastanın kan basıncına, ateşine ve nefes alıp veriş hızına bakarak laboratuvar testleri, kan ve idrar testi isteyebilir. Hastada tam kan sayımı yapılır ve kandaki şeker düzeyine bakılır. Özellikle karın bölgesinin MR'ı istenerek film sonuçlarına göre safra kesesi taşlarına bakılır. Ayrıca bu testlerde pankreas içerisindeki hücrelerin ne şekilde ve ne kadar zarar gördüğüne de bakılır. Böylelikle akut pankreatitin nedeni belirginleştirilerek pankreas kanalındaki taş tespit edilir.

Pankreas Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pankreasta yaşanacak sıkıntı ve hastalıklar çok önemli olduğundan, genellikle hemen acil müdahale yapılması gereken bir durumdur. Bu belirtilerle gelen hastalar hemen müşahede altına alınarak gereken testlerin yapılmasının ardından tedaviye başlanmalıdır. Öncelikli olarak hastada pankreas iltihaplanması tedavisine başlanır. İltihabın kuruması için hastaya hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunlarından kurtulması için gerekli ilaç müdahalesi yapılır. Daha sonrasında ise hasta aşırı su kaybına uğrayacağından ötürü sıvı takviyesi yapılır. Bu durumda hastada az yemek yeme ve beslenme şekilleri görülebilir. Hastanın yaşadığı karın ağrıları analjezik ilaçlar ile hafifletilir. İltihaplanma kontrol altına alındıktan sonra, hastaya sıvı ve yumuşak yemeklere geçiş başlar. Ayrıca aldığı besinlerin yanında vitamin ve kalsiyum takviyesi uygulanır. İltihaplanma tam olarak iyileşene kadar normal beslenmeye geçiş yapılmaz. İltihaplanma iyileştikten sonra, bu duruma neden olan alttaki nedenin tedavisine başlanır. Safra kesesinde oluşan taşlardan kaynaklanan bir iltihaplanma varsa, kanala geçen ve safra kesesi içinde bulunan taşlar safra kesesi ameliyatı ile alınır. Ayrıca kanalda taşlardan dolayı bir daralma varsa, kanal cerrahi müdahale ile genişletilerek taşların yok edilmesi sağlanır. Böylelikle pankreasta oluşan taşların tedavisi kesin olarak yapılmış olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pankreas Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Diyeti Listesi

Pankreas Diyeti Listesi

Pankreas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Bezinin Özellikleri

Pankreas Bezinin Özellikleri

Pankreas Nedir? Pankreas Özellikleri ve Etkileri

Pankreas Nedir? Pankreas Özellikleri ve Etkileri