{ "title": "Pankreas Şişmesi", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:15:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Pankreas Şişmesi, Karın bölgesinin arka bölümünde ince bağırsağın ise üstünde yer alan pankreas, düz ve geniş bir şekildedir ve vücuttaki görevi karbonhidrat ve yağların sindirimini sağlamak için enzim üretmektir. Sindirim sistemi için oldukça önemli olan enzimleri salgılanmasının yanı sıra kan şekeri seviyesinin korunması için önemli olan insülin ve glukagon hormonları da pankreas tarafından üretilir. Sağlıklı bir bireyde pankreasdan sindirim esnasında kullanılan sıvılar ince bağırsağa ulaşana kadar aktif olmaz. Fakat pankreas şişmesi durumunda bu sıvılar pankreasın içerisinde aktifleşir ve kendini üreten dokulara zarar verir. Pankreas şişmesi pankreasın iltihaplanması ve zarar görmesi durumudur. Tedavi sağlandığında genellikle hastalar kısa bir sürede iyileşir ve farklı problemlerle karşılaşmaz. Ancak hastalığın ilerlediği hastalarda ciddi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle hastalığın teşhisinin erken konuşması oldukça önem taşımaktadır.

Pankreas şişmesi belirtileri nelerdir?
Pankreas şişmesi neden olur?

Safra kesesi taşları, safra kesesinde oluşan taşlar safra kesesinden çıkarak pankreasın girişini tıkar ve pankreasın bazı enzimleri üretmesini engel olabilir. Bu durumda pankreas tahrik olur ve pankreas şişmesi ortaya çıkar. Ancak safra kesesi taşı olan her hastada pankreas şişmesi olmayabilir.

Aşırı alkol tüketimi, aşırı alkol tüketimin pankreasa zarar verdiği bilinmektedir. Aşırı alkol kullanmak pankreasın görevlerini yerine getirmesine engel olarak pankreas şişmesi riskini artırır.

Diğer nedenler, cerrahi müdahale esnasında pankreasın ya da çevresinin istemeden zarar görmesi de pankreas şişmesine sebep olabilmektedir. Kullanılan bazı antibiyotik ilaçlar veya kemoterapi ilaçları bazı hastalarda yan etki göstererek bu hastalığın ortaya çıkmasına, kızamık ve kabakulak gibi bulaşıcı olan enfeksiyonlar da pankreasta hasar yaratabileceği için pankreas şişmesine yol açabilir.

Pankreas şişmesi tanısı, hastadan alınan bulgular sayesinde ve yapılan kan testlerine bakılarak konur. Asıl doğru tanı işte 2 saatlik idrarda olan toplam amilaz değerlerine bakılarak konulabilir.

Pankreas şişmesi tedavisi, pankreas şişmesi için özel bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Fakat birçok hasta 5-10 gün arası hastaneden ayrılacak biçimde iyileşir. Bu zaman içerisinde hastanede kişiye destekleyici olan tedaviler uygulanmaktadır. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise ek tedavi yöntemleri uygulanır ve bu durumda iyileşme süresi uzayabilir.

Pankreas şişmesi durumunda vücut susuz kalabileceği için ve vücudun kan düşmesini engellemek için hastaya öncelikle serum takılması faydalı olur. Katı yiyeceklerin sindirmenin pankreasın zorlaması nedeniyle hastadan birkaç gün boyunca katı yiyecekleri tüketilmemesi istenebilir. Tedavide organların gerekli oksijen alması için oksijen desteğine ihtiyaç duyulabilir. Pankreas şişmesi çoğu hastada karın bölgesinde oldukça şiddetli ağrılara sebep olduğu için doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Ayrıca pankreasın etrafındaki dokularda iltihap olduğu düşünülüyorsa hastaya antibiyotik ilaçlar da reçete edilir ve hastalığı iyice ilerlediği bazı durumlarda ise pankreasın etrafındaki iltihaplı dokuyu temizlemek için cerrahi müdahale gerekebilir.
" } ] }