{ "title": "Pankreas Öz Suyu", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-oz-suyu.jpg", "date": "21.01.2024 09:14:20", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Pankreas Öz Suyu; Sindirim sisteminin bir üyesi olan, pankreasın iki türlü salgısı vardır. Bunlar iç salgı ve dış salgı. Dış salgı Asinus Kesecikleri denilen keseciklerden yapar. Bu salgı kesecikleri, pankreas öz suyu adı verilir. Bu salgılar onikiparmak bağırsağına dökülen alkali bir sıvıdır.

Pankreas'ın Görev ve Tanımı: Pankreas, vücut içi karın boşluğunun arka kısmında yer alan, yani bel bölümünde bulunan bir organdır. Sindirim sisteminin bir parçası olup, sindirimin ihtiyacı olan salgıları sağlayan, salgı bezi organı olarak bilinir.

Bu organın büyüklüğü insanlara göre biraz farklı olsa da kadınlara göre, erkeklerde biraz daha büyük olup, ortalama olarak genellikle 15-25 santim arası bir uzunluğu vardır. Pankreası kadınlarda, 50-55 gram, erkeklerde aşağı yukarı 70-75 gramlık bir ağırlığı vardır. Çengele benzeyen organın önden arka kısma doğru yassılaşan ve incelen bir görünümü vardır.

Pankreas, dalak, karaciğer ve üst mezanter atardamarlarıyla beslenir.

Pankreasın boşaltım kanallarına“Wirsung” ve“sentorini” kanalı adı verilir.

Pankreas hem iç hem de dış olmak üzere iki türlü salgı yapar.

İç Salgı: görevini Langerhans adacıkları denen salgı hücreleri yapar. Bunların salgıladığı insülin, glukozun metabolizmasında çok önemli bir rolü oynar ve yetersizliği şekerli diyabete neden olur.

Pankreas Öz suyu (Dış Salgı): bu görev asinus kesecikleri tarafından yerine getirilir. Bu salgı kesecikleri, pankreas öz suyu denen ve onikiparmak bağırsağına akan alkali bir sıvıdan ibarettir. Pankreas yetişkin bir insan da günlük olarak ortalama 900 cm3 civarında pankreas öz suyu salgılar. Bu Sıvının içinde, yiyeceklerden alınan glikojen ile nişastayı ayrıştıran ve oligasakaritleri oluşturan amilopsin; oligasakaritleri monosakarite dönüşümü yapan maltaz; mide pepsinlerinin etkisinde olan proteinleri aminoasitlere bölen tripsin enzimi; kazein, jelatin ve keratini hidrolize eden, tripsinin etkin hale getirdiği kimotripsin enzimi; yağları hidrolize edip, yağ asitleri ve gliseritleri yapan steapsin olarak adlandırılan bir lipaz mevcuttur.

Pankreas'ın Bölümleri: Pankreasın çengele benzer şeklinden dolayı, dört bölüme ayrılarak incelemesi yapılır. Büyük ve şişkin duran ucuna“baş kısmı”, “gövde”, “kuyruk” ve“boyun” olarak isimlendirilen bölümlerdir. Kuyruk kısmı dalağa kadar uzar.
" } ] }