{ "title": "Pankreas İltihabı", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 23:45:48", "author": "Pekiner", "article": [ { "article": "Pankreas iltihabı insülin ve glukagon hormonlarını salgılayan pankreas içerisindeki keselerin işlevini yitirmesi olarak ifade edilmektedir. Ancak bu rahatsızlığın altında yatan başka birçok neden bulunmaktadır. Tıpta daha çok pankreatit olarak da ifade edilmektedir. Pankreas iltihabı nedeniyle insan vücudu başka birçok ağır rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilmektedir. Diyabet de bunların en başında gelendir. Pankreas iltihabının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kronik pankreas iltihabı ve akut pankreas iltihabıdır.

Akut Pankreas İltihabı Neden Olur?

Akut pankreas iltihabının ana nedeni olarak safra taşı, safra kesesinde meydana gelen rahatsızlıklar ve sürekli alkol kullanımıdır. Bunların yanı sıra pankreas yapısındaki anormallik, kan içinde bulunan lipid düzeyinin yüksek olması, bazı travmatik yaralanmalar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar akut pankreas iltihabının nedenleri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık eğer uzun süreli olursa bu sefer kronik pankreas iltihabı haline gelir ve pankreas dokusu sürekli olarak yaralanır. Bu da devamlı iltihaplanmaya neden olur. Kronik pankreas iltihabı nedeniyle en başta sindirim sistemi olmak üzere insülin dengesinde değişimler yaşanmaktadır. Kronik pankreas iltihabının da nedenleri hemen hemen akutla aynı olmaktadır. Bunun yanı sıra ek olarak hiperlipidemi rahatsızlığı sonucu pankreas kanalının tıkanması üzerine kronik pankreas iltihabı meydana gelebilmektedir.

Pankreas İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Pankreas iltihabı kendini en başta ağrılarla belli etmektedir. Karnın üst kısmından meydana gelen ani ve giderek artan ağrılar pankreas iltihabının ilk belirtileri olmaktadır. Bunun yanı sıra şu belirtilerle kendisini gösterebilmektedir:
Pankreas İltihabının Nasıl Teşhis Edilir?

Pankreas iltihabının teşhisi için ilk anlamda hastaya fiziksel muayene ve röntgen testleri uygulanır. Bunlardan sonra kan ve dışkı testi alınır. Görülen belirtilere göre hastanın kan basıncı ve kalp atışları kontrol edilir. Hastanın kan sayımı yapılır ve şeker düzeyi kontrol edilir. Eğer kronik pankreas iltihabından şüphe edilmişse serum amilaz, tripsinojen ve lipaz düzeyleri kontrol edilir. Bunun yanı sıra ultrason ve endoskopik görüntüleme testleri uygulanır.

Pankreas İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pankreas iltihabının teşhisinin konmasından sonra hastaya hastalığın seviyesine göre tedavi uygulanır. Ancak pankreas iltihabı genellikle tüm vücudu etkileyebilecek bir rahatsızlık olduğu için acil olarak müdahalede bulunulur. Öncelikle pankreas iltihabı ile meydana gelen sindirim sorunları giderilerek enzimlerin yeniden işler hale gelmesi sağlanır. Bu müdahaleyle birlikte aynı zamanda pankreas iltihabı da kontrol altına alınır. Sonrasında hastanın sıvı kaybını telafi etmek için sıvı takviyesi yapılır. Bu süre içerisinde hasta genellikle sıvı gıdalarla beslenir. Pankreas iltihabından kaynaklanan karın ağrısını gidermek için hastaya analjezik verilir. Pankreas iltihabı iyice kontrol altına alındıktan sonra hastaya yavaş yavaş sıvı gıdalarla birlikte hafif yumuşak gıdalar da verilmeye başlanır. Bunların yanı sıra hastaya vitamin takviyesinde de bulunulur. Hastanın pankreas iltihabı tam olarak iyileşmeden kesinlikle katı gıda verilmez. Bu şekilde pankreas iltihabı iyice kontrol altına alındıktan sonra artık bu rahatsızlığa neden olan diğer rahatsızlıklar ve belirtiler üzerinde tedaviye başlanır. Pankreas iltihabının sebebi safra kesesi taşı ise bu konuda hastaya cerrahi müdahalede bulunulur ve sebep ortadan kaldırılır. Safra kesesi ve kanalı ile ilgili diğer problemler de giderilir. Pankreas iltihabının kaynağı pankreasın dokusunun bozulmasından kaynaklı ise yine cerrahi müdahale ile hasarlı doku alınarak tedavi uygulanır. Pankreas iltihabının nedeni alkol ise alkol bağımlılığını ortadan kaldırmak için rehabilitasyon programı uygulanır.

Tedavi Sonrası Yapılması Gerekenler

Pankreas iltihabı tedavisi sonrası tekrar aynı sorunu yaşamamak için yapılması gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Bunlar aslında bu rahatsızlığa en başta yakalanmamak içinde yine yapılması gerekenler olmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
" } ] }