{ "title": "Pankreas Biyopsi", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-biyopsi.jpg", "date": "19.01.2024 21:58:19", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Pankreas Biyopsisi, Pankreas biyopsisi için genel olarak her zaman pankreas tümöründen alınır dememiz doğru olmaktadır. Günümüzde pankreas biyopsilerinin hepsi, her zaman olarak iğne biyopsi şeklinde alınmaktadır. Pankreas biyopsisi sadece tek bir görüntüleme yöntemi ile yapılmaktadır. Bu görüntüleme yöntemleri ultrason veya tomografi olmaktadır. Pankreas biyopside görüntüleme yöntemi olarak çoğunlukla ultrason kullanılmasına rağmen, bazı durumlarda ender de olsa bilgisayarlı tomografi de kullanılabilmektedir.

Pankreas Biyopsi Neden Yapılmaktadır?

Pankreas biyopsi, pankreas içerisinde var olan tümörün iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra, pankreas tümörünü tedavi edici bir planlama yapılabilmesi için de tümör tipinin ortaya çıkarılmasını sağlar.

Pankreas Biyopsi Ağrılı Bir Uygulama mıdır?

Bütün biyopsi girişimlerinde olduğu gibi pankreas biyopside de iğne işlemi yapılacak olacak bölgenin lokal anestezi aracılığıyla uyuşturulması bir kuraldır. İğnenin giriş yapacağı yerin lokal olarak uyuşturulması nedeniyle bazı kişiler tarafından biyopsi ameliyat şeklinde algılanabilmektedir. Bu nedenle bu hastalarda korku, heyecan, endişe gibi duygular belirebiliyor. Eğer biyopsiye girecek olan hastada bu şekilde korku, endişe gibi duygular bulunuyorsa o kişiye ağrı kesici veya sakinleştirici etkili ilaçlar damar yoluyla verilmektedir. Bunlar kesinlikle narkoz (Genel anestezi) değildir. Analjezik ve sedasyon yapılı ilaçlar olarak adlandırılır. Biyopsi işlemi çok kısa süreceğinden dolayı uyutulma gerekmez ancak hiçbir şey hatırlamak isteyen hastalara da genel anestezi verilmeden uyutulması gerekebilir. Pankreas biyopsinin de yol açtığı sorunlar bunlar ile sınırlı kalmaktadır. Az önce yukarıda da bahsettiğimiz gibi lokal anestezi uygulanacağından dolayı kesinlikle ağrısız bir işlemdir.

Pankreas Biyopsi Nasıl Yapılır?

Pankreas biyopside öncesinde gerekli olan hazırlıklar tamamlandıktan sonra biyopsi alınacak olan vücut bölgesi ultrason veya bilgisayarlı tomografi ile tekrardan incelenir. Biyopsi iğnesinin gireceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Biyopsi iğnesi ile direkt pankreasa ya da pankreasın içerisinde bulunan bir kitleye girilir. Daha sonrasında biyopsi alınır. Biyopsi alınacak bölgenin ince bir iğne vasıtasıyla uyuşturulması ile o bölgeden biyopsi alımının bitmesi arasında geçen zaman genellikle 5 dakikadan daha kısa olmaktadır.

Pankreas biyopsi ince veya kalın olmak üzere iki türlü iğne ile alınabilmektedir. Çoğu merkezde veya hastanede pankreas biyopsileri kalın iğne ile ve doku alınarak yapılmaktadır. Bu şekilde biyopsi alınan bölgedeki tümörün veya hastalığın sadece iyi ya da kötü huylu olduğunu söylemek dışında bir de hastalığın tipinin ve kesin isimlendirmesinin yapılması da sağlanabilmektedir.

İğne biyopsileri için bazen özel ikili iğne uygulaması da kullanılabilmektedir. Bu şekilde bölgeye tek bir iğne ile girilir fakat sonrasında bu iğne içerisinden farklı bir iğne ile biyopsi için incelenecek olan doku alınır. Bu sistemin amacı, tek bir iğne girişi ile dokudan birden fazla biyopsi alabilmektir. Böylelikle de biyopsinin yetersiz olması ve biyopsinin tekrarlanması gibi bir ihtimal ortadan kalkar.

Pankreas biyopsi işleminden sonra kanama olup olmadığı bir defa daha kan alınarak veya ultrason ile incelenerek kontrol edilmektedir. Eğer kanama yok ise hasta evine gönderilebilir.

Pankreas Biyopsiden Sonraki Süreç Nasıldır?

Pankreas biyopsi yaptırmış olan hastaların geç süreçte oluşabilecek herhangi bir kanama riski yönünden takip edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle pankreas biyopsi işlemi sonrası 2-4 saat arası kişi hastanede gözlem altında takip edilir. Takip sonrası son bir kez daha kan alınarak ya da biyopsi alınan bölgeni tekrardan ultrason görüntülemesi ile değerlendirilmesi yapılarak kanama olup olmadığı gözlemlenir, kontrol edilir. Kanama yok ise hasta taburcu edilir.
" } ] }