{ "title": "Pankreas Bezi İltihabı", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-bezi-iltihabi.jpg", "date": "23.01.2024 03:25:51", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "
Pankreas bezi iltihabı, İnsülin ve glukagon hormonlarını salgılamakla görevli olan pankreas bezinin iç kısımdaki keselerinin işlevini kaybetmesine pankreas bezi iltihabı denilmektedir. İltihabı iki çeşide ayrılmaktadır. Bunlar kronik ve akut şeklindedir.

Akut ve kronik pankreas bezi iltihabı neden olur?

Akut pankreas bezinin iltihabının oluşmasının sebebi safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar, safra taşı ve devamlı alkol kullanımıdır. Bunların dışında kan içerisinde bulunan lipid seviyesinin yüksek olması, pankreasın yapısında anormallikler, travmatik yaralanmalar, viral bakteriyel enfeksiyonlar, bazı ilaçlar iltihabın oluşmasına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlık uzun süreli olursa kronik pankreas bezi iltihabı oluşur ve pankreas dokusunda devamlı olarak yaralanır. Kronikte sindirim sistemi olmak üzere insülin dengesinde de değişikler meydana gelmektedir. Akut ile kronik olan pankreas bezi iltihabı nedenleri genellikle aynıdır. Yalnızca kronikte hiperlipidemi rahatsızlığından kaynaklanan pankreas kanalının tıkanmasından dolayı kronik iltihap oluşmaktadır.

Pankreas bezi iltihabı belirtileri nelerdir?

Genellikle ağrılar ile bu hastalık kendini belli eder. Karnın üst kısmında oluşan ani ve zamanla artan ağrılar oluşur. Devamındaki belirtileri ise ateş, bulantı, kusma, nabızda hızlanma, terleme, karında şişme, hıçkırık, karında şişme, hazımsızlık, gaz, yorgunluk, deride dökülme, baş ağrısı, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, sindirim sorunu, düşük kan basıncı, kilo kaybı, dışkının kötü koku ve yağlı olması tarzında da kendini gösterebilir.

Pankreas bezi iltihabı nasıl teşhis edilir?

Uzman doktor tarafından hastanın fiziksel muayenesi ve röntgen testleri uygulanır. Bunların ardından dışkı ve kan testi uygulanır. Hastanın kan basıncı ve kalp atışlarına bakılmaktadır. Hastanın üzerinde şeker düzeyi ve kan sayımı yapılarak kontrol edilir. Kronik pankreas bezi iltihabından şüpheleniyor ise serum amilaz, tripsinojen ve lipaz düzeylerine bakılır. Bu tetkiklerin yanı sıra ultrason ve endoskopik görüntüleme testleri de uygulanır.

Pankreas bezi iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın teşhisi sonrasında seviyesi belirlenir ve buna göre tedavi uygulanmaktadır. Pankreas bezi iltihabı hastanın bütün vücudunu etkileyebileceği için acil olarak müdahale yapılır. İltihap ile gelişen sindirim sorunlarını giderilmesi için enzimlerin tekrardan çalışır duruma getirilir. Yapılan bu ilk müdahale ile pankreas iltihabında kontrol altına alınmış olur. Hastaya sıvı takviyesi yapılarak kaybetmiş olduğu sıvı tekrardan kazandırılır. Hasta bu zaman içerisinde sıvı gıdalar ile beslenir. İltihaptan dolayı gelişen karın ağrısı için analjezik verilmektedir. Pankreas bezi iltihabı kontrol altına alındıktan sonra gıda olarak hasta yumuşak ve sıvı olarak beslenir. Hastaya vitamin takviyesi uygulanır. Hastanın rahatsızlığı tam olarak iyileşmeden kesinlikle katı gıdalar verilemez. Hastanın pankreas bezi iltihabı tamamıyla kontrol altına alındıktan sonra belirtiler üzerinde tedaviye başlanır. Bu rahatsızlığın nedeni safra kesesi ve kanalı ile ilgili ise problemler giderilir. Safra kesesi taşından dolayı ise hastaya cerrahi müdahale ile tedavi uygulanır. Pankreas bezi iltihabının sebebi dokunun bozulmasından kaynaklı ise cerrahi müdahale ile hasar görülen doku alınır ve tedavi uygulanır. İltihabın nedeni devamlı alkol tüketimi ise alkol bağımlılığını kaldırmak için rehabilitasyon programı uygulanarak tedavi edilir.

Pankreas bezi iltihabı tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }