{ "title": "Pankreas Ağrısı Nereye Vurur", "image": "https://www.pankreas.gen.tr/images/pankreas-agrisi-nereye-vurur.jpg", "date": "20.01.2024 17:29:15", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Pankreas Ağrısı Nereye Vurur: Pankreas Sindirim sisteminde, sindirime yardımcı enzim ve insülin gibi hayati önem taşıyan hormonlar salgılayan çok önemli bir iç organdır. Hastalıkları insan yaşamını tehdit eder. Pankreas kaynaklı ağrılı durumlar pankreas iltihabı ve pankreas kanseri nedeniyle oluşur.

Pankreas ağrısı nereye vurur? Fazla detayına girmeden, kısmı olarak şu cevabı verebiliriz: akut pankreatit ya da kronik Pankreatit sebeplerine dayalı olarak vücudun çeşitli bölgelerine ağrı vurur. (Karın, göbek, bel, sırt, kasık, vb. Ağrılar)

Pankreas Ağrıları: Pankreasın oluşan iltihabi değişikliklere (Pankreatit) bağlı olarak ansızın ve geçmek bilmeyen ağrılar meydana gelir. Safra kesesinde taş oluşması, şişmanlık, alkol kullanımı gibi nedenlerden dolay pankreas iltihabı gelişebilir. Pankreatit ağrısı göbek üzerinde ve göbek bölümünde çok güçlü ve sürekli bir ağrı vardır. Bu vakaların bir kısmında ağrı; bele, sırta ve kasıklara vurur. Hasta ağrısından dolayı sırtüstü yatamaz, oturur halde durur. Aniden başlayan rahatsızlıklarda ateş, nabızda hızlanma olur. Ağrı zaman zaman şiddetlenmeler halinde seyrederek kronik hale gelir. Bel üzerinde kuşak tarzındaki ağrı, pankreatitin temel özelliğidir.

Pankreas bezi kanserinde de aynı şekilde ağrı meydana gelir. Pankreas bezi enfeksiyonundan farklı tarafı, ağrının sürekli olması, sarılığında zaman ilerledikçe çoğalmasıdır. Ağrı ile beraber, hızla artan zayıflama, iştahsızlık benzeri belirtiler olur.

Pankreas Ağrısı nereye vurur

Akut Pankreatit Ağrısı; genellikle karnın üst bölgesinde, ancak bazen sırta vurur. Yemek yenildikten sonra kötüleşen bu ağrılar, birkaç gün boyunca devam edebilir. Akut pankreatiti olan kişi kendini çok rahatsız hisseder ve bu rahatsızlık dışarından da belli olur.

Kronik Pankreatit ağrısı

Kronik pankreas enfeksiyonu akut iltihaba göre daha ciddi bir durumdadır ve dokularda kalıcı bozukluğa yol açma ihtimali çok daha yüksektir. Kronik ve akut pankreatit benzeri sindirim enzimlerinin pankreas ve komşu dokulara ataklar yapmasıyla olur.

Kronik pankreas iltihabı olan insanların çoğu karnın üst bölgesinde ağrılar hisseder. Ağrı sırta geçebilir ve yemekten veya bir şey içtikten sonra çok fazla şiddetlenebilir. Bazı durumlarda iltihap ilerledikçe ağrılar yok olabilir. Bunun sebebi pankreasın, artık ağrıya yol açan enzimi üretmeyecek kadar bozulmasıdır.

Pankreas Ağrıların Geçiştirilmesi: Pankreasın ağrıları çok şiddetli olur ve bu tür ağrıların geçiştirilmesi hiç kolay olmaz. Tedavi için“opioid” nevi çok fazla güçlü ağrı kesen ilaç verilir. Hastaların çoğu için bu ilacın ağızdan verilmesi kifayet etmez. Özellikle de pankreas kanseri olan hastalara, karında aort damarı önünde bulunan ve“çölyak gangliyon” denilen bir sinir yumağının iletisi kesilmesi ile girişim yapılan bir yöntem ile ağrı durdurulabilir. Bu işlemin pankreas kanserinin başlangıç döneminde yapılması uygulanması halinde çok iyi sonuç alınır ve ağrı belirgin şekilde geriler. Daha çok ilerlemiş kanser hastalarında da omuriliğe tutturulan bir morfin pompası takılarak ağrılar dindirilir.
" } ] }